Hvad er Land og By
Frit skrevet af en tilflytter, Johnni Buch som først kom til Møn i 1978 og det er en meget forkortet version af virkelighedens version. Denne beskrivelse kan udvides, hvis nogen synes det. Se også hjemmesiden www.landogby.dk .
Foreningen Land og By kan man godt kalde MØNS første tilflytterforening. Land og By opstod i begyndelsen af 70'erne som en fælles indkøbsforening for de mange mennesker, der dengang flyttede ud på landet på Møn. Det var før Farøbro, Det var før motorvej, Det var før omfartsvejen Præstø - Kalvehave, man kørte gennem Allerslev, Mern m.v. før man kom til det forjættede land Møn. Og så var man ret langt ude på landet.
Her var huse til salg eller leje, her var skov, her var grønt, her var mulighed for at dyrke sine grøntsager og urter selv og Møn var uberørt natur.
Selvfølgelig var der mange der kendte hinanden, og nye bekendtskaber blev udviklet og man fandt ud af, at flere kørte til København i ugens løb for at hente fornødenheder som brune ris, tamari, tahin for blot at nævne nogle, og det var ikke til at opdrive i de lokale købmandsforretninger og Brugser.
Ved snak over theen og kaffen og-- blev nogen enige om at tage ting med tilbage til fordeling til de forskellige husstande. Det blev en succes og tanker og ideer blev udviklet til, at man kunne starte en forretning, som købte varerne hjem og som folk så kom ind og købte af.
Et lokale blev lejet i Stege, Storegade 67, og her startede et foreningsliv af dimensioner. Der blev afholdt musikarrangementer, fællesmøder, fællesdyrkning, Cirkusforestillinger, reyver, teaterforestillinger og det viste sig hurtigt gennem tiden, at der var Land og By medlemmer med i de ting der skete i Lokalsamfundet. Det viste sig blandt andet da der startede vindmølleforeninger. Her var der mange Land og By medlemmer med i bestyrelserne. Land og By lavede kurser, studieture, koncerter og meget andet. Land og By afholdt i flere år store loppemarkeder for at styrke økonomien. Disse var et tilløbsstykke af rang og var med til at sikre overlevelsen.
Land og by satte også sit præg på fødevareudviklingen på Møn. I mange år var Land og By det sted, hvor man gik hen for at købe de specielle krydderier, der ikke fandtes i supermarkederne. Det var også her man hentede specielle soyasovser, brune ris, boghvede, hørfrø etc. Og økologien startede også her mener jeg. Successen var der og forretningen blev udvidet til dobbelt areal og selvfølgelig også til dobbelt husleje.
Forretningen blev gennem årene først og fremmest passet af frivillige, men på et tidpunkt efter udvidelsen, hvor der var rigtig meget at lave, blev nogle lønnet for deres store indsats i nogle timer. Efterhånden blev madvaner og spisevaner ændret, og de store supermarkeder, som havde fået kvalt de små købmænd i landsbyerne, var nødt til at udvide deres sortiment med Økologi og andre specialiteter, som i flere år var kendetegnet ved Land og By. Økonomien gik dårligere og dårligere, og på et tidspunkt sagde foreningen - ikke uden sværdslag - stop og lukkede forretningen inden den gik ned. Vi kunne betale enhver sit og komme ud som noget nyt.
Der var stor aktivitet i Land og By kredsen og der blev tegnet, skrevet og lavet bøger og Land og By stiftede også deres eget forlag. Her udkom flere bøger om ny levevis, om kost, om geder i form af en gedekalender, en cirkusbog, som fortalte om Græshoppecirkus. Den afdøde Keramiker Sys Thomsen udgav flere bøger på Land og Bys forlag, og sidst men ikke mindst vil jeg nævne URTEKALENDEREN, som fortalte om Årstidens urter, hvor man kan finde dem, hvad de kan bruges til og er gode imod. Denne Urtekalender sælger stadig idag og har siden den udkom midt i 70'erne solgt i mere end 50.000 eksemplarer. Det er omdrejningspunktet for foreningens aktiviteter idag. Den sælges rundt om i hele landet på velassorterede turiststeder, oplevelsescentre, museer o.lign. og den danner baggrund for, at Land og By stadig kan invitere til Julefrokost med næsten alt betalt. Urtekalenderen kan man bestille ved at sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. . I de gode gamle dage havde Land og By flere mottoer. Et var "Spis dit ukrudt" en anden var "Smukt Brugt".
På linket øverst på denne side kan du komme til Land og Bys hjemmeside, men der er også direkte link til forlaget. Mange af udgivelserne er ikke blevet genoptrykt.
Johnni Buch 14. november 2012.